Ervaringen van 8e-groepers en leerkrachten


Kunstschooldag[en] 2021

Beste heer Van Waaijen en medewerkers van Stichting JAM,

Het optimisme, dat jullie deze geweldige dag volgend jaar weer voor ons kunnen organiseren, delen we.

Ondertussen hartelijk dank voor dit bericht met de link (Kunstschooldag[en] online). Ik zie het als een gelukje bij vette pech: een geweldige manier om niet alleen de leerlingen, maar ook de ouders en verzorgers kennis te laten maken met de unieke Kunstschooldagen en de cultuurinstellingen in de stad.

Typisch Amsterdams - Ieder nadeel heb een voordeel :-)

Met vriendelijke groet,

Anno Pander (thema & cultuur coördinator)
Team basisschool Elzenhagen

'Met het hoofd in de wolken en beide benen op de grond'

Kunstschooldag[en] 2019

Jouiria (11), zit op school in Zuidoost:
Wat ze het leukste vond van Kunstschooldag[en]? Over die vraag hoeft Jouiria niet lang na te denken. ‘De battle in een theater, waar je zelf aan mee mocht doen. Dan moest je je vinger opsteken en dat heb ik, met een ander meisje uit mijn klas, gedaan. Toen hebben we een kort dansje geleerd, dat we op muziek deden en gingen we met twee groepjes tegen elkaar. Het was niet echt moeilijk: het was streetdance en daar had ik al wel veel filmpjes van op social media gezien.’ Andere opsteker van de dosis cultuur tijdens Kunstschooldag[en]: ‘Na de theatervoorstelling die we zagen, kregen we formulieren om je aan te melden voor tien gratis theaterlessen. Dat ga ik doen!’

Dominique (11), zit op de 5e Montessorischool Watergraafsmeer:
Die ‘salsa-achtige dansvoorstelling’ van Samba Salad in Theater de Meervaart was niet echt haar smaak, maar de kleine documentaire die Dominique erna in De Balie zag, De Jonge Jagers, zette haar aan het denken. ‘Het ging over twee kinderen die met hun vader mee gaan jagen en dan thuiskomen met een dode kip die ze moeten plukken.’ Zelf is ze geen vegetariër: ‘Dat mag niet van mijn ouders, zij zeggen dat er bepaalde dingen in vlees zitten die je nodig hebt. Maar het blijft een dingetje dat ik er nu niet zoveel aan doe. Thuis kijk ik natuurlijk ook wel films, maar deze was serieuzer.’ Interessant, vond ze ‘m ook: ‘Ik hoorde dingen die ik nog niet wist.’

Jurvenio (12), zit op De Satelliet in Tuindorp-Oostzaan:
Op de achterste rij van het theatertje in de grote openbare bibliotheek bij het Centraal Station, het OBA Theater, maken Jurvenio en zijn vrienden goed veel herrie tijdens de voorstelling van de dansgroep L.A styles dance Company, die helemaal uit Parijs is overgekomen. De mannelijke danser die een tijd in vrouwenkleren en op hakken danst, was het leukste en het grappigste, zegt Jurvenio. ‘Ik vond het knap dat hij het durfde; ik zou dat niet durven. Maar mijn vrienden vonden het een beetje vies.’ Verder zag hij ook nog ‘een film over een ingewikkelde familie’, Mijn Gelukkige ingewikkelde Familie. Een ‘nadenkfilm’ noemt s  studentenbioscoop Kriterion ‘m zelf, waarin drie meiden worstelen met de nieuwe samengestelde gezinnen van hun gescheiden ouders. ‘Er waren ruzies en ze konden moeilijk praten met hun ouders. Dat heb ik thuis niet.’


Kunstschooldag[en] 2019

Een Amsterdamse, unieke traditie. In groep 8 mogen alle leerlingen in groepjes door de stad zwerven om 3 cultuur-gerelateerde dingen te bekijken. Een impressie opgetekend door 8e-groepers van Elzenhagen in Amsterdam Noord:

Vrijdag, 29 maart was de kunstschooldag. De klas (groep 8B) werd in 2 groepjes verdeeld. Kunstschooldag[en] houdt in, dat je naar 3 plekken in Amsterdam gaat; dat zijn plekken, die iets te maken hebben met kunst.

Groep 1, met Jolande, ging als eerste naar het Tropenmuseum en daar kregen we een tentoonstelling te zien over Japan: ‘Cool Japan’. Daarna gingen we naar Kriterion: een bioscoop, waar we een documentaire en een animatie te zien kregen. Als laatste gingen we naar het orkest van de Koninklijke Marechaussee in de NedPhO-Koepel.

Groep 2, met Mireille, ging als eerste naar Cinekid in het Ketelhuis.
Daar kregen we korte animaties te zien. Daarna gingen we naar een Franse dansvoorstelling in de OBA Theater aan het Oosterdok. Dat was heel leuk. Als laatste kregen we een rondleiding in de Hallen.  En allebei de groepen gingen nog naar de Mc Donald :-)

Imre, Lucy en India

Kunstschooldag[en] 2018

Verslag van Eve van de Europaschool

Op 23 maart 2018 was het de kunstschooldag. We hadden een druk programma, dus we waren snel op weg. Als eerst waren we op weg naar Pathé Arena. Daar kregen we previews van voorstellingen te zien die later werden opgevoerd. We kregen twee previews te zien door de jeugd-theaterschool Zuidoost. De eerste werd opgevoerd door kinderen die van ongeveer onze leeftijd waren en de tweede door jongvolwassenen.

Voor de tweede activiteit reisden we naar OBA Reigersbos. Daar vond een tentoonstelling over stadsdieren plaats.
Eenmaal aangekomen bij de OBA leerden we Miguel kennen. Hij vertelde ons over de tentoonstelling en over de stadsdieren. Ook vroeg hij ons wat we al wisten over dit onderwerp. Daarna moesten we een vragenlijst invullen. Toen we daar mee klaar waren kregen we een vel waarop stond uitgelegd hoe je een stadsdier kon maken van papier. Je kon kiezen uit een zwaan, een hond en een duif.

Voor onze derde en laatste activiteit gingen we naar de Melkweg, want daar trad Bokoesam op. Het was er heel erg druk, maar wel heel gezellig. Het optreden van Bokoesam duurde ongeveer een half uur en er kwamen veel bekende liedjes voorbij (als u ze tenminste kende) zoals bijvoorbeeld “vroom’’.

Ongeveer tien minuten voordat de show was afgelopen koos Bokoesam nog een paar kinderen uit die op het podium mochten komen en met hem meedansen en -zingen. Natuurlijk wilde iedereen op het podium komen dus werd het een beetje druk, maar uiteindelijk koos Bokoesam vier kinderen uit en konden die nog even mee swingen. Toen het optreden was afgelopen ging iedereen weer terug naar school. Het was een drukke dag, maar wel ontzettend leuk !

Eve

Kunstschooldag[en] 2018

Verslag door Marisa Looman, stagiaire Stichting JAM

Trompetterkorps in Muziekschool Amsterdam Noord
Tijdens Kunstschooldag[en] trad in Muziekschool Amsterdam Noord het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee op. Het Trompetterkorps is een deeltijdorkest dat in fanfarebezetting speelt. Het bestaat uit reservisten; professionele, semiprofessionele en amateurmuzikanten. De reservisten zijn alleen als muzikant aan de marechaussee verbonden. Het korps speelt tijdens militaire plechtigheden bij de Koninklijke Marechaussee verzorgt de muziek bij Defensie- en staatsaangelegenheden en geeft korpsconcerten. Niet alleen voor volwassenen, ook voor kinderen. Zoals tijdens Kunstschooldag[en].
Het Trompetterkorps speelde vijfenveertig minuten lang muziek waarbij er door middel van een presentator/rapper interactief omgegaan werd met het publiek. Tijdens het concert werden verschillende soorten muziek gespeeld. Met muziek van o.a. Michael Jackson, John Brown en Henkie . Terwijl de muzikanten speelden werden op de achtergrond afwisselend foto’s afgebeeld en een animatiefilm geprojecteerd. Eerst speelde alleen het Trompetterkorps. Maar toen werd er een geweldige solo wordt op de tuba gegeven. Alle kinderen waren doodstil, zo mooi en knap vonden ze dat. De tubaspeler speelde namelijk steeds sneller. Leek bijna onmogelijk zo snel als hij speelde. Na ongeveer vijftien minuten kwam de rapper op. Hij ging samen met het publiek een nummer maken: de rapper rapte een zin en het publiek deed hem na. De rapper daagde kinderen uit om door de microfoon te zingen. Na de rap werd er muziek gespeeld van de film ‘How to train your dragon’. De film was tegelijkertijd op het doek achter de muzikanten te volgen. Na ongeveer dertig minuten ging het Trompetterkorps muziek spelen van Michael Jackson en werd de kinderen gevraagd of zij mee wilden dansen. De ene keer waren de kinderen enthousiaster dan de andere keer. Of durfden ze zich meer te geven. Maar ieder concert eindigde uiteindelijk met een swingende afsluiting van de activiteit. Er werd bij het laatste concert op vrijdag echt door bijna iedereen gedanst. Door de kinderen én door de juffen en meesters. Zelfs door een jongen met krukken. En na afloop van een concert wilde een jongetje met de dirigent op de foto. Nou, dat zegt wel genoeg!